Meer info?Bel nu!

Aankoop. Hoe werkt het ?

Aankoopprocedure

Zelf op zoek gaan naar een woning die helemaal aan uw wensen voldoet is al moeilijk in uw eigen land, laat staan in Spanje. Een eigendom hebben in het buitenland gaat niet alleen over vakantie en financiële slagkracht. Het vergt aanpassingsvermogen, vertrouwen en bovenal organisatietalent. Een erkende makelaar kent de goede plaatsen, uw wensen de regels en gebruiken van Spanje.

Aankoopprocedures

Beknopte voorstelling bij het kopen van een woning in Spanje.

1: De verkenning Wanneer u op zoek gaat naar een woning, moet u een helder beeld krijgen van de voorwaarden waaraan uw woning moet voldoen. 1. De bestemming van de woning. 2. De locatie. 3. Wat is het kosten plaatje bij de aankoop, maar ook na de aankoop.

2: Het contact met Costa Blanca Homes U plant om een woning te kopen in Spanje. Costa Blanca Homes beschikt over een zeer groot aanbod. Wij zullen samen met u op zoek gaan naar een geschikte woning welke voldoet aan uw wensen.

3: Voorbereidingen op een bezichtiging Een bezichtiging is altijd een spannende gebeurtenis en het is voor u prettig om dit zo ontspannen mogelijk tegemoet te gaan. Er is een selectie gedaan van enkele woningen en u weet de prijzen. Wij hechten er veel waarde aan om met deze informatie in de hand dan ook in uw eigen taal begeleid te worden door een medewerker die de door u uitgekozen regio kent en ook voorstelt.

4: De bezichtiging/inspectietrip Het bezichtigen is een spannend avontuur waarbij u graag wilt gaan kijken of de werkelijkheid overeenkomt met het beeld dat u voor ogen heeft.

Wij luisteren naar uw wensen en zullen zorgen dat u naast de beoogde woning, eventueel nog enkele alternatieven en de omgeving te zien krijgt.

5: De aankoop Bij de beslissing tot aankoop is het verstandig om een advocaat c.q. gestor te raadplegen. De te tekenen stukken dient u op juridische juistheid laten controleren door een partij die niet verbonden is aan de aanbieder van het onroerend goed om te voorkomen dat er mogelijk een belangenverstrengeling gaat optreden.

6: De overdracht Op dit moment wordt u eigenaar van het desbetreffende pand. Deze zal in de taal van het land zijn, daarom zal er steeds een medewerker van de makelaar en de advocaat / gestor jullie begeleiden bij deze overdracht.

7: Inschrijving bij het kadaster Nadat de eigendomsakte ondertekend is, zorgen wij ervoor de deze akte ingeschreven zal worden in het kadaster. Pas op het moment dat de akte ingeschreven is in het openbare register, bent u de rechtmatige eigenaar van het onroerend goed.

8: Verzekeringen U bent nu de eigenaar en daarmee verantwoordelijk voor de opstal en inboedel. Wij hebben u dan al een vrijblijvende offerte laten toekomen voor de noodzakelijke verzekeringen.

Kosten voor dienstverleners
Er zijn een aantal bedrijven of personen die je moet inschakelen voor de koop. Sommigen vragen een vaste prijs, sommigen vragen een percentage van de koopprijs.
  • Makelaar; de makelaar vangt een courtage, die betaalt de verkopende partij, maar zit bij de prijs inbegrepen.
  • Notaris; reken op ongeveer 0,6% tot 1 % van de koopprijs.
  • Advocaat; reken op ongeveer 1 % van de koopprijs.
  • Gestor, de meeste makelaars hebben zo hun eigen adressen voor Gestor en Notaris, omdat zij daar al jaren een vertrouwde band mee hebben opgebouwd voor zekerheid van de klant. Veelal zijn dit Nederlandssprekende medewerkers of zelfs Nederlanders of Belgen die zich hiervoor speciaal in Spanje hebben gevestigd. Reken op 0,75% van de koopprijs.
  • Taxateur; verschilt sterk, tussen de 250 € en 500 € moet het lukken.
Gedurende het jaar dienen eigenaren vaste kosten te betalen (water, elektriciteit en gemeentelijke kosten) alsmede bepaalde jaarlijkse belastingen. Dit verschilt per gemeente.
Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI): plaatselijk onroerendgoedbelasting 0.5% van de “Valor Catastral” (=officiële kadastrale waarde door de gemeente vastgesteld). Als algemene regel kan men aanhouden dat de Valor Catastral 50-60% van de aankoopprijs bedraagt.
Uw wagen inschrijven in Spanje, hoe doet u het?
Omdat over dit onderwerp vele juiste, maar ook half juiste en soms totaal foute verhalen de ronde doen, willen we u graag eens uit de doeken doen wat er juist moet gebeuren om uw wagen of motor op Spaanse nummerplaat te krijgen.
Een wagen ingeschreven in Spanje is doorgaans goedkoper dan in België of Nederland door de meestal aanzienlijk lagere wegenbelasting en verzekeringspremies die hier gelden. Voor vele buitenlanders loont het dan ook financieel de moeite.
Wie kan zijn voertuig op Spaanse nummerplaat inschrijven?
Eerst en vooral uiteraard de residenten in Spanje. Zij hebben geen enkel beletsel en doorgaans zelfs de verplichting om het voertuig dat op hun naam staat en waarmee ze in Spanje rondrijden, ook in Spanje in te schrijven.
Ook niet-residenten kunnen echter hun wagen inschrijven in Spanje als ze hier een vakantiewoning hebben. Zeker in het geval dat het voertuig altijd hier blijft staan (de “vakantiewagen”) en er nog een ander voertuig staat ingeschreven in het thuisland.
Welke documenten moet u kunnen voorleggen?
Persoonlijke documenten
U moet in ieder geval van start gaan met uw identiteitsbewijs. Dit is uw identiteitskaart of paspoort met daarbovenop uw N.I.E. document of certificaat van residentie. Ook een recent uittreksel van de inschrijving in uw gemeente, het empadronamiento, is vereist. Indien u nationale belastingen moet betalen (zie verder) moet u bovendien reeds ingeschreven te zijn bij Spaanse belastingdienst (Hacienda).